Cechy gliceryny kosmetycznej

Gru 12, 17 Cechy gliceryny kosmetycznej

 

Gliceryna jest popularnym składnikiem różnorodnych produktów kosmetycznych. Nic dziwnego, wpływa ona na skórę bardzo pozytywnie, nawilża ją, regeneruje i dodaje blasku. Jakie inne właściwości posiada gliceryna? Co warto o niej wiedzieć? 

Czym jest gliceryna?

Gliceryna, zwana również glicerolem jest to alkohol trójwodorotlenowy. Jest to substancja lepka, bezbarwna i bezwonna o lekko słodkim smaku. Świetnie rozpuszcza się w wodzie. Glicerynę można podzielić na naturalną oraz syntetyczną, a właściwości tej substancji są powszechnie wykorzystywane w wielu dziedzinach

Gliceryna w medycynie

Gliceryna jest częstym składnikiem leków. Stosuje się ją jako substancję czynną np. przy produkcji kropel do oczu czy czopków. Glicerynę ceni się przede wszystkim za właściwości natłuszczające przez co stosuje się również w różnorodnych produktach mających za cel nawilżenie np. popękanego naskórka. W medycynie jest ona również wykorzystywana do rozpuszczania leków, jako środek zwiększający lepkość, ponadto gliceryna ma właściwości antyseptyczne.

Gliceryna jako dodatek do żywności

Gliceryna niekiedy stosowana jest jako dodatek do żywności, który oznaczany jest skrótem E422. Ma on na celu poprawienie spójności wyrobów cukierniczych, ciast, czekolad. Gliceryna wykorzystana jest również do wypieku chlebów i zapewnia ich większą objętość oraz gwarantuje, że nie będą się one zapadać. Może być ona również dodana do napojów słodzonych, aby ich tekstura była bardziej atrakcyjna dla klienta.

gdzie kupić glicerynę kosmetyczną

Tak wygląda płynna, roślinna gliceryna kosmetyczna.

Gliceryna w kosmetykach

Gliceryna jest najczęściej wykorzystywana do produkcji kosmetyków, nic dziwnego, dzięki niej możliwe jest uzyskanie odpowiednich właściwości produktów do pielęgnacji i nie tylko. Gliceryna jest tania i łatwo dostępna. Gwarantuje, że kosmetyki będą miały odpowiednią konsystencję, będą łatwo się nakładały i nie ulegną krystalizacji. Substancja ta łagodzi działanie alkoholu etylowego i sprawia, że kosmetyk posiadający go w składzie nie jest drażniący dla skóry. Po nałożeniu produktów posiadających glicerynę skóra jest wyraźnie bardziej nawilżona, zregenerowana. Gliceryna wnika w skórę i przyciąga do jej wnętrza wilgoć pochodzącą z otoczenia. Substancję tą znajdziemy w kremach, odżywkach do włosów, balsamach, pomadkach i szminkach.

Gliceryna znajdująca się w kremach nawilżających do ciała oraz do twarzy działa intensywnie nawilżająco, wiąże wodę w skórze. Jej działanie utrzymuje się na tyle długo, że każdy może cieszyć się idealną skórą przez cały dzień, do następnej aplikacji.  W kremach do rąk i stóp zadziała ona łagodząca na zrogowaciałą skórę, złagodzi spierzchnięcia i podrażnienia. Gliceryna powszechnie znajduje się w kremach ochronnych na zimę. Substancja ta świetnie chroni przed zimnym powietrzem, mrozem i wiatrem.  Warto zakupić taki krem zwłaszcza przed wyjazdem na narty.

Gliceryna – jak można ją wykorzystać w domu?

Glicerynę możemy z powodzeniem wykorzystać w domu do przygotowania np. mydła glicerynowego. Każdy z nas z pewnością poradzi sobie nawet z trudniejszym  wykonaniu przepisem na kosmetyk, a z łatwością możemy znaleźć tego typu receptury np. w internecie. Takie domowe mydło glicerynowe przygotowane własnoręcznie może być przez nas dowolnie modernizowane poprzez zmianę zapachu, koloru. Domowe mydło glicerynowe będzie świetnym pomysłem na zamiennik tradycyjnego, kupowanego w sklepie mydła, lub można wykorzystać je jako ciekawy prezent. Glicerynę możemy zastosować również do przygotowania domowej maseczki, która nada naszej skórze gładkości i dogłębnie ją nawilży. Samodzielne wykorzystanie gliceryny sprawi, że każdy z nas będzie mógł wykonać odpowiednie dla siebie kosmetyki, dodatkowo oszczędzając pieniądze na drogeryjne kosmetyki.